- Gepubliceerd op 15 september 2008, 17:07
- Laatst bijgewerkt op 15 september 2008, 21:57
Een derde deel van de Horstermeerpolder bij Nederhorst den Berg moet weer gaan bestaan uit plassen en rietlanden. Het gaat om drie grote gebieden, in totaal 244 hectare. Daarvoor pleit de adviescommisie Horstermeerpolder in een dik rapport, dat morgenavond in het Spiegelhuys in Nederhorst den Berg wordt gepresenteerd.
De Horstermeer zou in natte tijden ruim 800.000 kubieke meter water moeten kunnen bergen. Dat is nodig om ruimte te bieden aan de toenemende neerslag. Daar bovenop komt nog eens 76 hectare waar de (natte) natuur de ruimte krijgt.
Voor de ingrepen hoeven geen woningen te worden gesloopt. Nagenoeg alle huizen staan langs de Middenweg, die dwars door de polder loopt en waar geen water gepland is. De nieuwe plassen zullen tot op zo'n vierhonderd meter van de woningen komen. ,,Vanuit hun tuin zien bewoners in de verte rietkragen'', aldus de brochure.
Op plaatsen waar de plassen wel zullen terugkeren, zal het water 75 tot 150 centimeter hoger komen te staan dan het huidige peil, met in tijden van extreme regenval uitschieters tot aan 40 centimeter extra.
De drie gebieden liggen langs de rand van de polder, de enige in dit deel van Noord-Holland waar op grote schaal drooglegging heeft plaatsgevonden. De Horstermeer, die tot aan 3,40 meter onder NAP ligt, was een vroegere doorbraak van de rivier de Vecht.
De enorme bassins, de diepste zal aan 'de zuidoostkant komen, zijn mede nodig om de Kortenhoefse- en Ankeveense Plassen te ontlasten. In de visie van de onderzoekers kan zo worden voorkomen dat woningen in bijvoorbeeld Ankeveen en Kortenhoef in de toekomst onder water komen te staan.
Een groot aantal organisaties neemt deel in het plan: de gemeente Wijdemeren, de provincie, de bewonersvereniging Horstermeer, Natuurvereniging Vechtvallei, LTO, Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap. ,,Het is in het klein dezelfde gedachte als het rapport van Veerman, dat ingrijpende voorstellen heeft voor dijken, rivieren en het IJsselmeer, om water meer ruimte te geven'', aldus een woordvoerder van de provincie Noord-Holland.