Vereniging onafhankelijke natuur informatie (i.o.)
Westbroek, 10 maart 2009.
College van B&W,
Gemeente Maarssen,
Postbus 11,
3600 AA Maarssen.
Geacht College,
In de Vecht-, Amstel-, en Rijnstreek van 26 februari jl. geeft u aan onder “officiële bekendmakingen”dat aanvragen zijn gedaan voor aanlegvergunningen voor: 1. Struinpad Maarssen, 2. Struinpad Molenpolder en 3. aanleg van een natuurstrook Westbroekse Binnenweg . Om een bezwaarschrift te kunnen indienen moet worden gewacht totdat op deze aanvraag is besloten.
In de Vierklank, het plaatselijke blad voor Maartensdijk, als onderdeel van de gemeente de Bilt, van 4 maart jl. geeft de gemeente de Bilt onder de rubriek “vrijstelling verzoeken”voor een fiets-, en ruiterpad aan dat eventuele bezwaren hiertegen binnen 6 weken na publicatie naar voren kunnen worden gebracht bij het college.
Omdat het hier in beide gevallen gaat om voorzieningen in het kader van de ruilverkaveling “Noorderpark” nemen wij voor de zekerheid aan dat wij nu bezwaar moeten aantekenen.
Bezwaarschrift.
1. Struinpad Molenpolder.
In het gebied van zodden, petgaten en elzenlegakkers aan de WBBW broeden sinds mensenheugenis purperreigers, porseleinhoenders en roerdomp. Deze vogels foerageren ook langs de sloten en op de akkers in de Molenpolder. In de Molenpolder doen leden van onze vereniging in samenwerking met de agrariërs al meer dan 40 jaar de nestbescherming voor de weidevogels als grutto, tureluur en kievit.
Purperreiger, porseleinhoen, roerdomp en grutto zijn rode lijstsoorten.
Middels de Conventie van Bern, waar onze Nederlandse Overheid ook haar handtekening onder heeft gezet, mogen veranderingen van het leefmilieu niet worden gedaan anders dan dat na een langdurige meerjarige studie is onderzocht en gebleken dat beoogde veranderingen géén invloed hebben op het leefmilieu van bovengenoemde soorten.
Omdat het geplande struinpad zeker door veel mensen gebruikt zal gaan worden als honden uitlaatplaats en zelfs de aanwezigheid van mensen voor grutto’s in de broedtijd zal leiden tot bovenmatige stress, waardoor hun broedsel verloren gaat, dient dit struinpad niet te worden aangelegd.
2. Natuurstrook Westbroekse Binnenweg.
Het idee voor een natuurstrook moet afkomstig zijn van iemand die het gebied niet kent.
De huidige situatie is dat alles wat vliegt, vogels en zaden, over een lengte van meer dan één kilometer over de Burgemeester Huydecoperweg kan gaan.
Alles dat zwemt kan door de duiker onder de Huydecoperweg ter hoogte van de Westbroekse Binnenweg heen. De duiker is zeker groot genoeg voor de Kleine Modderkruiper.
Het aquatisch milieu in Molenpolder en Kooipolder is helemaal gelijk omdat in beide polders veel kwel optreedt. Dit kwelwater heeft een veel te hoge Ph-waarde voor de Kleine Modderkruiper, die een licht zuur milieu prefereert. Het argument van de Kleine Modderkruiper is dus wel heel ver gezocht omdat dit visje zoals zijn naam al zegt zich uitsluitend ophoudt in de sloten met veel modder. Juist door het schoonmaken van sloten en vaarten en het maken van een natuurstrook zullen er geen kleine modderkruipers komen. In het Noorderpark is één plek, bij onze vereniging bekend, waar zo’n 200 kleine modderkruipers zich al tientallen jaren ophouden, en kennelijk hebben zij het daar naar het zin want zij verdwijnen niet en migreren ook niet.
De door het plan beoogde natuurstrook geeft daarentegen een extra kans op de verspreiding van “ blauwtong “, de gevreesde koeienziekte en dat moeten wij in een agrarisch gebied niet toestaan.
Door het creëren van een natuurstrook geeft u, zich natuurbeschermingsorganisatie
noemende verenigingen de kans zich te profileren ten koste van natuur en boeren en burgers die helemaal niet zitten te wachten op deze strook.
Indien Staatsbosbeheer zo nodig natuurstroken aan wil leggen dat hebben zij meer dan genoeg land waar zij haar fantasieën de vrije loop kunnen laten.
In afwachting van uw antwoord verblijven wij,
Namens de Vereniging voor Onafhankelijke Natuur Informatie,
Hoogachtend:
D.E.J. de Graaf,
( secretaris),
Westbroekse Binnenweg 23
3612 AG Tienhoven.