Endelhovenlaan 1,
3601 GR Maarssen
Westbroek, 22-03-2011.
Geacht College, geachte leden van de Raad,
Op 10 maart 2009 heeft onze vereniging u gewezen op enkele, ons inziens onterechte
beslissingen van GS over de invulling van de landinrichting Noorderpark.
Daar waren onder andere bij: onze afkeuring over de aanleg van een Natuurstrook langs de Westbroekse Binnenweg V-6, het Struinpad Molenpolder O-9 en Pad O-2 en Pad O-11.
Over de Natuurstrook V-6 heeft onze voorzitter op dinsdagavond 8 maart jl. een gesprek gehad met de vertegenwoordiger van de natuurbeschermingsorganisaties in de Landinrichtingscommissie: dhr. Rob Klaassen. Daarin vertelde dhr. Klaassen dat de Natuurstrook door hem al van tafel was gehaald, maar dat de organisatie die dat tegenhield
Staatsbosbeheer was, omdat zij persé de Natuurstrook wilde hebben.
Daarop heeft de voorzitter op maandagmorgen 14 maart jl. een gesprek over deze zaak gehad met dhr.P. Louwers en dhr. J. de Vos, beide van Staatsbosbeheer en gedetacheerd aan de Westbroekse Binnenweg. Beide heren verklaarden met grote stelligheid dat Staatsbosbeheer helemaal niet geïnteresseerd was in het beheer over deze zogenaamde Natuurstrook omdat die huns inziens niet functioneert. Het was zelfs zo dat het verlangen naar de Natuurstrook alleen maar afkomstig was van de provincie en dat de Natuurstrook, nu Staatsbosbeheer het beheer erover zeker niet wilde doen, beheerd zou gaan worden door Waternet.
Want voor de Provincie moest en zou die strook er komen!
Dit nu is beslist onjuist. Een Natuurstrook die niet gaat werken; eerst laten onteigenen, voor veel geld inrichten en daarna laten beheren door een organisatie die daar helemaal niet voor is opgericht ……. omdat een provinciale ambtenaar zijn zin wil hebben.
Maar uiteindelijk moet u beslissen over deze Natuurstrook.
Onze argumentatie is nog steeds hetzelfde, te weten:
Het idee voor een natuurstrook moet afkomstig zijn van iemand die het gebied niet kent.
De huidige situatie is dat alles wat vliegt; vogels en zaden, over een lengte van meer dan één kilometer over de Burgemeester Huydecoperweg kan gaan.
Alles dat zwemt, kan door de duiker onder de Huydecoperweg ter hoogte van de Westbroekse Binnenweg heen. De duiker is zeker groot genoeg voor de Kleine Modderkruiper.
Het aquatisch milieu in Molenpolder en Kooipolder is helemaal gelijk omdat in beide polders veel kwel optreedt. Dit kwelwater heeft een veel te hoge PH-waarde voor de Kleine Modderkruiper, die een licht zuur milieu prefereert. Daarnaast houdt dit visje niet van koud water. En het kwelwater is zeer koud.
Als het s ’zomers 35 graden in de polder is, is het water in de sloten 10 graden. Het gebruik van de Kleine Modderkruiper als argument is dus wel heel erg ver gezocht omdat dit visje, zoals zijn naam al doet vermoeden, zich uitsluitend ophoudt in sloten met veel modder.
In de sloten met kwel zit geen modder. Juist door het schoonmaken van sloten en vaarten en het maken van een Natuurstrook zullen er geen kleine modderkruipers komen. In het Noorderpark zijn er twee plekken bekend, waar zo’n 200 Kleine Modderkruipers zich al tientallen jaren ophouden, en kennelijk hebben zij het daar naar het zin want zij verdwijnen niet en migreren ook niet.
De door het plan beoogde Natuurstrook geeft daarentegen wel een extra kans op de verspreiding van “ blauwtong “, de gevreesde koeienziekte, en dat moeten wij in een agrarisch gebied niet toestaan. Daarnaast ontbreekt elk draagvlak bij de lokale bevolking omdat de natuurstrook over een lengte van 60 meter is onderbroken omdat hij niet dwaas door het land van J. Floor heen kan.
Wij verzoeken u dringend deze strook dan ook af te strepen.
Het Struinpad Molenpolder. O-9
De provincie heeft in al haar wijsheid besloten om een Struinpad aan te leggen in het broed-, en leefgebied gebied van purperreigers, porseleinhoenders en roerdomp. Deze vogels foerageren ook langs de sloten en op de akkers in de Molenpolder. In de Molenpolder doen leden van onze vereniging in samenwerking met de boeren al vele jaren aan nestbescherming voor de grutto, tureluur en kievit.
Purperreiger, porseleinhoen, roerdomp, woudaapje en grutto zijn rode lijstsoorten. De grutto is notabene door de Verenigde Naties op de lijst van meest bedreigde diersoorten geplaatst.
Middels de Conventie van Bern, waar Nederland ook haar handtekening onder heeft gezet, mogen veranderingen van het leefmilieu niet worden gedaan anders dan dat na een langdurige meerjarige studie is onderzocht en gebleken dat beoogde veranderingen géén invloed hebben op het leefmilieu van bovengenoemde soorten.
De door de provincie aangegeven sluiting van het wandelpad van 5 april tot 15 september gaat te laat in omdat de grutto’s al op 1 maart aanwezig zijn.
Omdat het geplande Struinpad zeker door veel mensen gebruikt zal gaan worden als honden uitlaatplaats en zelfs de aanwezigheid van mensen voor grutto’s in de broedtijd zal leiden tot bovenmatige stress, waardoor hun broedsel verloren gaat, dient dit struinpad niet te worden aangelegd.
Pad Molenpolder- Bert Bospad.O-2, Pad dwarsdijk Heuvellaan O-11.
In dit beoogde Natura 2000 gebied mogen boeren de daar foeragerende ganzen niet verstoren.
Zij mogen hun land niet bewerken en mogen ook niet het land ingaan, als er ganzen aanwezig zijn. Dat werkt verstorend op de vogels.
De provincie Utrecht heeft daar nu een wandelpad ingetekend. Zij zouden er ook als omschrijving “hondenuitlaatplaats” aan hebben kunnen geven.
Door dit goed te keuren gaat de broodnodige rust voor de weidevogels verloren.
Wij kunnen niet toestaan dat dit gebied zonder een uitgebreide milieueffectrapportage wordt overlevert aan een toeristische route!
In afwachting van uw antwoord verblijven wij,
Namens de Vereniging voor Onafhankelijke Natuur Informatie,
Hoogachtend
J.C. Vendrik,
voorzitter
VONI, secretariaat: Westbroekse Binnenweg 23, 3612 AG Tienhoven.
Kvk: 30261749. www.voni.nl