Waternet en provincie Utrecht.
per e-mail aan DitewigAJ@debilt.nl,
Piet.Plooy@StichtseVecht.nl
Dennis.Keeman@provincie-utrecht.nl, Westbroek, 6-02-2012.
betreft: oneigenlijke afgravingen SBB onder het mom van taludverflauwing.
Geachte dames en Heren,
Donderdagmiddag 2 februari jl. ben ik in de Molenpolder wezen kijken naar de zgn. Taludverflauwingwerkzaamheden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van Nieuwe Natuur en zijn specifiek bedoeld als foerageergebied voor de Purperreiger.
Als je zo aan komt rijden over het bevroren pad lijkt het inderdaad op een taludverflauwing. Niets aan de hand zou je zo zeggen. Maar zoals het verleden heeft geleerd moet je bij SBB altijd iets verder kijken. Als je namelijk doorrijdt naar het eind van de taludverflauwing, dan zie je pas echt wat de bedoeling is. Er wordt gewoon 1 meter grond afgegraven en afgevoerd.
De talud-verflauwing wordt geheel ongedaan gemaakt en vervangen door een nieuw trekgat met een diepte van 80 cm water. En als alles nou snel onder water zou lopen dan zou niemand wat zien. Maar omdat het nu vriest, gebeurt dat niet en kunnen wij allemaal zien wat de ware bedoelingen zijn van SBB.
Op de Kaart Landelijk gebied gemeente Maarssen van 15-10-2010 staat het af te graven gebied aangegeven als: Agrarisch met waarden, Natuur-, en landschapswaarden. Daardoor worden er eisen gesteld aan de werkzaamheden zoals die nu worden uitgevoerd.
Hiervoor is ons inziens
1. Een bodemonderzoek noodzakelijk.
2. Een MER noodzakelijk en dan met name de aspecten die het nieuw te graven trekgat heeft op de toename van broedgelegenheid voor grauwe ganzen
3. Een ontgrondingsvergunning van de provincie vereist.
4. Een zorgplan ( Het is Natura 2000 gebied) voor de afvoer van de grond.
5. Twee gemeentelijke omgevingsvergunningen. De helft ligt in de gemeente de Bilt, de andere helft in de gemeente Stichtse Vecht.
6. Een Vergunning van het Waterschap noodzakelijk.
Van alle bovengenoemde, voor elke andere burger ook geldende voorschriften, hebben wij niets in de Vierklank of Vechtstroom kunnen lezen. Sterker nog de handhavers controleren niet omdat zij zeggen dat het om een taludverflauwing gaat en daar zou géén vergunning voor nodig zijn.
Maar wat nog veel erger is, is dat op de Drinkwaterleidingplas in Loenen aan de Vecht in 2012, 18 broedparen purperreigers hebben getracht een legsel te maken. Daarvan zijn 14 legsels en mogelijk purperreigers opgevreten door vossen. Hoe weinig kuikens er groot zijn geworden is niet bekend, maar dat zullen er niet veel zijn. De drinkwaterleidingplas ligt hemelsbreed op 4 kilometer afstand van de Molenpolder. Staatsbosbeheer staat net als Waternet de schadebestrijding van vossen niet toe.
Er is meer dan € 1.000.000, - gemoeid met deze natuur-hobby die niets oplevert en alleen maar verliezers kent.
Wij verzoeken u alle werkzaamheden stil te leggen en de reguliere weg van vergunning aanvraag door SBB te laten volgen. Het geeft onze vereniging de mogelijkheid op reële gronden de aanvraag te bestrijden.
Namens de Vereniging Onafhankelijke Natuur Informatie,
Hoogachtend:
J.C.Vendrik, voorzitter.
0346 28 19 60
V.O.N.I. Westbroekse Binnenweg 23, 3621 AG Tienhoven, KvK: 30261749.