CDA: stoppen met dierenexperiment Oostvaardersplassen
17 maart 2010, spoeddebat - "De grote grazers in de Oostvaardersplassen zakken van ellende door hun hoeven". Ormel (CDA) verwijst naar het gebrek aan voedsel en wil dat minister Verburg (Natuur) het dierenexperiment in de Oostvaardersplassen beëindigt. Maar Verburg wil wachten op de evaluatie van het experiment.
Te veel grote grazers in een relatief klein gebied. Dat moet volgens Ormel in strenge winters wel tot "extreem" dierenleed leiden. Om dergelijk leed voortaan te vermijden, dient hij samen met Graus (PVV) en Snijder (VVD) een motie in om per direct met het dierenexperiment in de Oostvaardersplassen te stoppen. Verburg wijst de motie af: eerst het experiment evalueren. Bovendien is in de afgelopen strenge winter 21% van de populatie gestorven terwijl rekening werd gehouden met 30%.
Experiment
Van der Vlies (SGP), Dibi (GroenLinks), Polderman (SP), Cramer (ChristenUnie) en Waalkens (PvdA) willen doorgaan met het dierenexperiment. Wel benadrukken zij dat verzwakte dieren tijdig het genadeschot moeten krijgen. Is daarvoor wel voldoende menskracht beschikbaar?, vraagt Ouwehand (PvdD). Verburg antwoordt bevestigend. Zij reageert positief op het verzoek om het experiment eerder te evalueren dan nu nog de bedoeling is.
Bijvoeren
Bijvoeren is eigenlijk geen optie, meent Ormel, maar nu er zo veel dierenleed is, pleit hij toch voor het bijvoeren met schraal hooi. Snijder en Graus vallen hem daarin bij. Maar volgens Ouwehand en Dibi creëert dat onrust en zijn de zwakkere dieren het slechtst af. Hoort bijvoeren wel bij het natuurexperiment Oostvaardersplassen?, vraagt Van der Vlies (SGP) zich af. Bijvoeren verstoort de natuurlijke dynamiek, beaamt minister Verburg. Bovendien verzwakt het de natuurlijke afweermechanismen.
De Kamer stemt 18 maart over de moties die bij dit debat zijn ingediend.