Caspar Janssen op 10 maart '10, 21:25, bijgewerkt 10 maart '10, 21:51

Konikpaarden bij de Oostvaardersplassen (ANP)
AMSTERDAM - Het begint het favoriete werkbezoekadres te worden voor Kamerleden: de Oostvaardersplassen. Dion Graus van de PVV komt er naar eigen zeggen regelmatig, afgelopen vrijdag waren de CDA-Kamerleden Scheijer-Pierik en Pieper er, komende vrijdag is Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren aan de beurt. En vele Kamerleden gingen hen al voor.
‘Wie komt er niet’, zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer, die ‘heel blij’ is met de belangstelling, maar ook ‘grote bewondering’ heeft voor de beheerders die ‘iedere keer weer met verve een rondleiding geven’.
De gezondheidssituatie van de heckrunderen, de konikpaarden en de edelherten in de Oostvaardersplassen aan het einde van de winter is ook favoriet onderwerp voor spoeddebat. Een maand geleden werd er op verzoek van Dion Graus al gesproken over ‘bijvoederen’, dinsdag vroeg CDA-Kamerlid Henk-Jan Ormel opnieuw een debat aan, over precies hetzelfde onderwerp: de ‘gruwelijke situatie’ in de Oostervaardersplassen. ‘Tientallen uitgemergelde dieren zijn er op zoek naar het laatste restje boombast.’
Ook vorige (strenge) winters werd de situatie van de dieren in het natuurgebied al druk bediscussieerd, ondanks het feit dat de Kamer zich al in 2006 conformeerde aan een advies van een internationale commissie van deskundigen (ICMO) over het beheer.
Paarden, runderen en herten
In de Oostvaardersplassen mag de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan, dus sterven iedere winter de zwakste dieren van de populaties paarden, runderen en herten. Die populaties zijn overigens flink gegroeid sinds de jaren tachtig. Vorige winter – die ook streng was – lag de sterfte in de Oostvaardersplassen rond de 25 procent. Op dit moment bedraagt de sterfte van deze winter overigens pas 17,6 procent, meldde minister Verburg gisteren aan de Kamer. Veel lager dan verwacht in het ICMO-advies. ‘Mogelijk betekent dit dat de populaties robuuster worden op basis van natuurlijke selectie’, aldus Verburg.
Van de 548 heckrunderen stierven er tot nu toe 46, van de 1.171 konikpaarden 190 en van de 2.172 edelherten 450. Deze maand zullen die aantallen nog flink oplopen, tot misschien wel 30 procent, verwacht Staatsbosbeheer.
Sterfte
‘Deze sterfte onder edelherten zie je nu ook in bijvoorbeeld de Schotse natuur’, zegt ecoloog Geert Groot Bruinderink. ‘Alleen valt het daar minder op. In de Oostvaardersplassen kun je de dieren heel makkelijk zien.’
Critici van de Oostvaardersplassen pleiten doorgaans voor populatiebeheer door middel van afschot, nog voordat de winter begint. Op de Veluwe werden dit jaar 925 edelherten afgeschoten.