Westbroek, 17-10-2013.
Waterschappen zijn niet berekend op hun taak.
Het weekend van 12 oktober 2013 is weer eens gebleken dat de waterschappen niet serieus met de hun opgedragen taak bezig zijn.
De belangrijkste en primaire taak van een waterschap is het droog houden van huizen en eigendommen van burgers. Daarvoor ontvangen zij jaarlijks een vorstelijke beloning in de vorm van de waterschapsbelasting.
Eén ding is duidelijk: zij besteden deze gelden op te veel andere manieren en aan andere zaken dan hun primaire taak. Prachtige inrichtingsplannen bijvoorbeeld. Daarvoor worden kosten nog moeite gespaard.
En dat wij dan, bij één dag flinke regenval, alles nat hebben komt hen eigenlijk wel goed uit. Want dan kunnen zij wijzen op de klimaatveranderingen en dat er meer kosten gemaakt moeten worden voor het drooghouden van ons bezit.
Na de ernstige regenval augustus 2012 zou je mogen zeggen dat de H.H. dijkgraven er wel iets van geleerd zouden moeten hebben. Maar helaas dit weekend is gebleken dat het allemaal nog weer erger kan.
Pas maandag 14 oktober in de loop van de dag zijn de meeste waterschappen in een hogere versnelling gegaan. Een groot geluk was het, dat het toen was opgehouden met regenen. Anders was alles ondergelopen. En, omdat de pompcapaciteit véél te klein is, zoals zij zelf beweren, duurt het mogelijk wel 4 dagen en soms nog langer voor het oude peil bereikt is.
De waterschappen hebben in het weekend, dat loopt van vrijdagmiddag 15.00 uur tot maandagmorgen 09.00 uur natuurlijk géén zicht op wat er komen gaat. Alles is toevertrouwd aan verouderde computers die met verouderde werkmodellen moeten gaan bepalen wanneer er gemalen moet gaan worden. En dan zijn ze dus 12 of meer uren te laat.
Op vrijdagavond 11 oktober was al te zien op buienradar.nl dat er weliswaar heel langzaam , maar toch, een enorm regenfront naar Nederland onderweg was. Als alle waterschappen daarop toen hadden ingespeeld dan was het water nooit zo hoog gestegen. En als de beheerders van het IJsselmeer( ook een waterschap natuurlijk! ) op vrijdag tijdens eb, het niveau nou eens 1 meter hadden laten zakken, dan had al dat water ook nog naar het IJsselmeer kunnen worden afgevoerd.
Waterschappen moeten maar voor een ding zorgen: Droge voeten voor de burgers.
Dien een klacht in bij uw waterschap.
Een voorbeeld kunt u bij ons downloaden, klacht aan waternet en aanpassen.