Westbroek, 26-01-2015
Raad van State,
Voorzitter afd. bestuursrechtspraak,
en aan afdeling Beroepschriften,
postbus 20019,
2500 EA Den Haag.
betreft: Onterechte afwijzing en onjuiste behandeling van mijn bezwaarschrift.
Geachte voorzitter, geachte leden van de Raad van State,
Uit haar antwoord op mijn bezwaarschrift van 22 september 2014, blijkt dat de Provincie niet inhoudelijk ingaat op de door mij naar voren gebrachte bezwaren. Zij behandeld slechts de gevolgde procedure.
Hoewel zij erkent dat de door mij aangevoerde bezwaren met name onder punt 2 en 3 van belang zijn bij de bescherming van belangen besluit zij dat de NB wet 1998 geen ruimte biedt de door mij genoemde bezwaren bij het besluit te betrekken.
Indien de Overheid bij elk bezwaarschrift deze zinnen gaat hanteren bij de beantwoording van bezwaarschriften dan kunnen we de Tweede Kamer net zo goed vragen in de wet te gaan zetten dat bezwaar maken niet meer mogelijk is.
Naast een ecologisch onderzoek naar het voorkomen van soorten, is er geen enkel hydrologisch onderzoek gedaan naar de effecten en neveneffecten van deze onomkeerbare ingreep. Met verbazing constateer ik dan ook dat het wel heel erg stil is geworden in het kamp van Waternet. Zij zouden immers als geen ander bezwaar moeten maken tegen deze zoveelste “aderlating” die een beschadiging van de oerlaag geeft op de waterhuishouding in het kwelgebied. Noch maar een vijf jaar geleden moest er van Waternet zonodig een plas van 80 hectare achter Tienhoven worden aangelegd om de kwel in het stroomopwaartse gebied in stand te houden.
De Provincie stelt nu in haar antwoord van 23 december 2014, dat de winning van zand en de beschadiging van de oerlaag niet meer zal geschieden. Maar door het gebruik van grote mechanische installaties zoals pompen en kranen is er geen garantie dat de oerlaag niet beschadigd zal worden. Een beschadiging, eenmaal opgetreden, kan voor jaren effecten hebben.
Toch gaat de Provincie weer voorbij aan de Habitatrichtlijn. In haar besluit van 23 december 2014 beschrijft de Provincie op blz. 4 de kernopgaven volgens de Habitatrichtlijn. “Alle successtadia laagveenverlanding in ruimte en tijd worden vertegenwoordigd door trilvenen en veenmosrietlanden.” Door baggeren wordt het tegenovergestelde gedaan.
“Herstel inundatie, behoud en nieuwvorming blauwgraslanden. Door te gaan baggeren en het peil te verhogen wordt dit proces niet bevordert maar afgebroken.
Het behoud van legakkers kan alleen op natuurlijke wijze worden bereikt door de wortelstelsels van aan- wezige bomen en struiken kans te geven plantaardige resten en bagger vast te houden tussen haar wortels en worteldraden. Het maken van nieuwe palenrijen met gordingen en textieldoek is compleet in tegenspraak met de doelstellingen voor het gebied.
Zoals ik reeds in mijn zienswijze heb gesteld, moet het peil omlaag, moet de afvoer van overtollig water via goede watergangen worden bevestigd en als er dan in deze trekgaten door overtallige plantengroei blauwgras- landen en trilvenen ontstaan is dat een logische evolutie van dit gebied.
Dat er de laatste 40 jaar bijna geen verlanding heeft plaatsgevonden komt doordat de oorspronkelijk gebruikers en sinds 20 jaar Staatsbosbeheer veel te vaak hebben gebaggerd. Staatsbosbeheer heeft dat nog in 2006 gedaan opdat haar rondvaartboot beter kon varen.
Zij hebben toen zelfs zonder vergunning een complete legakker weggegraven zodat de rondvaartboot makkelijker kon draaien.
Ik verzoek de voorzitter een voorlopige voorziening te treffen zodat niet kan worden begonnen met de werkzaamheden eer een onafhankelijk onderzoek laat zien dat voorgenomen ingrepen géén effecten op de gewenste trilveen en blauwgraslandvorming in het gebied zullen hebben.
U dankend voor uw aandacht,
Hoogachtend:
J.C.Vendrik,
dr. Welfferweg 78,
3615 AP Westbroek.
Bijlage: 1. Kopie van mijn zienswijze 22-09-2014.
n.b. 1. Ik heb de Provincie gevraagd een kopie van haar besluit naar u toe te sturen.
2. De bijkomende kosten zullen door mij, indien u dat aangeeft worden voldaan.
Dit bezwaarschrift wordt schriftelijk en financieel ondersteund door de Vereniging Onafhankelijke Natuur Informatie.